Våra Får


På Mörkö Lamm finns en besättning på ca 50 djur + lamm som är av raserna VitDorper, Leicester, Leicester/vitdorper samt Leicester/ Dorper.


Förutom det egna avelsarbetet tar jag även fram korsningslamm som jag levererar till restauranger och privatpersoner.
Mitt senaste samarbete är med Restaurang Svartengrens i Stockholm.Sydafrikansk Dorper

Den sydafrikanska köttrasen Dorper är ett medelstort (baggen 90-105kg, tackan 70-85kg) vitt får med svart huvud och hals (Dorper) eller ett helvitt får (Vit Dorper). De är dock två skilda raser och får inte korsas i renrasig avel. Dorpern uppstod vid mitten av 1900-talet genom att para Dorset Horn-baggar med tackor av Blackheaded persianras.  Rasföreningen bildades 1950.

Dorpern avlades för de tuffa förhållandena i Syd- afrika, och den klarar både hettan i Mexiko och den extrema kylan i Kanada.  Den är inte kräsen vad gäller betesval och klarar sig bra även på magra marker. Den behöver inte klippas, fällen ömsas spontant.

Tackan blir tidigt könsmogen, brunstar utanför "normal" säsong och kan under en tvåårsperiod producera tre kullar med i snitt 1,7 lamm per tacka. 

Inga födselproblem eftersom Dorpern, i jämförelse med de andra "terminal" raser, föder ett relativt litet lamm.  

Lammen föds livskraftiga och växer snabbt. Dorper- fåret är också känt för en naturlig moståndskraft mot parasiter. Det finns över 10 miljoner Dorper-får i Sydafrika.

Raserna används med stor framgång i korsnings- program i produktionsbesättningar och det mycket möra och smakfulla köttet är eftersökt världen över.

prev next