Levererade köttråvara till årets ekokock uttagning 2020.
Levererat lammkött till Niklas Pallgrens restaurang ifl Kämpasten
KOCKARNAS KOMMENTARER: | ||||||
Utseende i rå form: | Otrolig marmorering, bra txtur | |||||
Liten fin kappa med ljust fett | ||||||
Fin stor storlek, mörknande kött, fint behandlad, lite nötig doft | ||||||
Mörhet: | Bra mörhet med härligt motstånd | |||||
Mört men ändå med motstånd | ||||||
Saftighet: | Jättehärlig textur | |||||
Homogen, saftig med bra fett | ||||||
Mediumlängd på fibrer, aningens låg på kollagenet | ||||||
Smak: | Väldigt god smak med grädde, smör | |||||
Djup smak med nötighet och mineral och hängmörad doft | ||||||
Hängd smak, umami, svamptoner, skog, sötma | ||||||
Härlig syra, fettet är nötigt, brynt smör, medium längd, fettet doftar hasselnöt |
"Ett bra hantverk med finstämmiga smaker, tydlig nötighet och en nyans av skogen. Tillverkad på 100% svensk råvara av en underutnyttjad resurs som bidrar till öppna landskap och biologisk mångfald.
Allt i ett regionalt samarbete som borgar för god marknadsutveckling. Det ser ljust ut på Mörkö!"
Vi har till den här tävlingen idag tagit fram en lufttorkad salami på svenska råvaror. Där köttråvaran är från Dorpertackor och späcket kommer från Farcon gård i Eskilstuna. Smaksättningen vi valt är att ta in skogen i salamin i form av granskottsolja och torkad svart trumpetsvamp.
Resan
började för flera år sedan i att försöka vidareförädla tackköttet till en
produkt där jag utnyttjar en råvara som för våra slakterier och grossister inte
har något värde som styckningsdetalj. Idag har jag tillsammans med Max
vidareutvecklat den produkten.
Vi vet idag att våra betesdjur minskar i antal och det viktigaste uppdraget våra djur har är att bidra till den biologiska mångfalden och öppna landskap som i sin tur ökar mängden insekter och växter.
Att våra djur enbart äter gräs ger en långsammare tillväxt som ger köttet den goda smaken och en fin marmorering
Vår målsättning med denna salami att vi ska kunna bidra med en svensk lufttorkad produkt där smaken tillsammans med texturen ska ge kunden en smakupplevelse att vilja ha mer, vilket leder till att höja statusen på det kött vi inte får betalt för nämligen TACKKÖTTET!
Får vi en ökad efterfrågan på köttet så kan det i sin tur leda till att fårbonden vågar öka antalet djur i sin besättning som vi idag vet är på nedåtkurva.
Vår Salami riktar in sig mot restaurangkunden och charkbutiken som vill värna om det lokala hantverket och gynna småskalighet där produkten har en historia. Idag levereras Salamin till Restuarang Sundnergårdens charkbricka men även till Engsholms slotts julbord
Glädjen i att kunna producera en lufttorkad salami av högsta kvalitet från Sverige av Sverige känns fantastiskt, att kunna ge kunden en produkt som inte innehåller några antibiotika rester och som bidrar till att gynna svenskt lantbruk och den svenska fåraveln är ett viktigt steg i rätt riktning.